een foto waar open shop op staat

Referentie door video levert hard bewijs

Met een goed product kun je van alles bedenken om het effectief aan de man te krijgen. Met een goed verhaal en de juiste marketingstrategie is dit een goede manier, maar praten voor je eigen bedrijf is geen bewijs. Om hard bewijs te leveren heb je maar 1 optie; je klant geeft een referentie. Voor maximaal resultaat gebruik je dan een referentie video.

Referentie algemeen

Referenties, reviews of testimonials maken gebruik van wat wordt genoemd “sociale bewijskracht”. Iemand buiten de organisatie geeft een mening wat resulteert dat iemand uit je doelgroep bewijs krijgt voor de werking van je product. Dit heeft echter wel de voorwaarde dat je een referentie op het juiste moment moet inzetten in het verkoopproces. Daarnaast moet je wat de klant met zijn referentie zegt wel waar kunnen maken. Doe je dit niet dan heeft het averechts effect. Er zitten dus wel enkele voorwaarden aan een goede referentie.

Een te perfecte referentie kan bijvoorbeeld averechts werken. Zie je een bedrijf met 567 reviews die allemaal 5 sterren hebben? Dan wordt dit ervaren als onbetrouwbaar. In een onderzoek van Reevo uit 2013 (Reevoo Insight research, 2013) staat dat 68% van de mensen die onderzocht werden meer vertrouwen hadden in een bedrijf of product dat ook af en toe een slechte review krijgt. Dit is natuurlijk heel eng om zelf te besluiten om in te zetten, maar het werkt. Dat zul je zien.

Voordelen Referentievideo

Video is een enorme kans om het effect van je referentie te vergroten. Een referentie op je website waarin tekst te zien is en een is een goede manier die veel voorkomt. Er is niks mis met deze vorm en ik zeg niet dat dit volledig plaats moet maken voor video, maar de referentie in geschreven tekst kan versterkt worden met een video. Een video kan dingen die tekst niet kan en andersom. Ik leg dit in de volgende punten uit.

Ben je nog niet bezig met referenties? Ga hier dan als de wiedeweerga mee aan de slag.

Authenticiteit

Een grote kans van een referentie op video is authenticiteit. Dit is tegelijk ook wel een lastig punt, want de klant die de referentie geeft kan bijvoorbeeld zenuwachtig zijn en daardoor wat nep overkomen, maar een beetje hakkelen kan ook als effect hebben dat het écht is en niet voorgelezen vanaf een script. Kortom: Als de klant zichtbaar vertelt wat hij van het product vind helpt dat enorm. Zorg bij Business to consumer dat de naam van de persoon goed in beeld komt en bij b2b dat daarnaast de functie en het bedrijf zichtbaar zijn.

Emotie

Een andere kracht van een referentie in videoformaat is emotie. Naast de spraak van de persoon kun je de referentie ondersteunen met muziek en grafische elementen (kleuren, animaties, ondersteunende titels, etc.) Dit zorgt voor extra communicatie. De kijker wordt door meerdere elementen geprikkeld en kan zich zelfs vereenzelvigen met de klant als persoon, maar ook met het merk door de gekozen manier van communiceren en uitstraling.

Ook kun je in een video met minder woorden toch een emotie overbrengen door de manier van intonatie en de gezichtsuitdrukking. Een goede tektschrijver kan natuurlijk in minder woorden de boodschap goed overbrengen, maar video benaderd dit door een andere manier. Je kunt in een video lezen, kijken, horen en voelen.

Laagdrempelig

Een videoreferentie is laagdrempelig om te kijken. Dit geld zowel voor een langere als voor een kortere versie van de referentie. Een korte video wordt wel vaker uitgekeken en heeft daardoor dus een betere CTR (click through Rate) mits dit goed ondersteund wordt door een CTA (call to action).

Zoekresultaten

Een video is goed voor de zoekmachine optimalisatie oftewel de SEO. Een video krijgt voorrang van google. De geschreven tekst om de video heen blijft belangrijk. De 2 versterken elkaar dus. Ook bijgevoegde ondertiteling van de referentie kan helpen in de zoekresultaten.

Ondersteunend beeld

In een videoreferentie hoef je niet perse continu naar de persoon te kijken die de referentie geeft. Video geeft de mogelijkheid om het geluid door te laten lopen en op dat moment beelden te laten zien die het verhaal ondersteunen. Denk aan de klant die in dat beeld het product gebruikt of gebruik maakt van dienst. Het maakt de video interessanter om naar te kijken en ondersteund de ervaring van de klant met concrete gebruikersbeelden.

Ben je nog niet bezig met referenties? Ga hier dan als de wiedeweerga mee aan de slag. Je klant als ambassadeur is namelijk de grootste kracht die je hebt. Misschien heb je wel eens een klant spontaan binnen gekregen door een klant die iemand tipte over je diensten. Zo’n warm contact is goud waard. Een referentie door gebruik van video heeft ditzelfde effect op een iets andere manier. Vergeet de video niet te ondersteunen door heldere to-the-point teksten. De combinatie met video en tekst zal je op vlakken als SEO, laagdrempeligheid, volledigheid en nog een hele hoop meer succes brengen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *