Een drone vliegt over een gebergte heen en maakt opnames

8 redenen voor bedrijven om meer video te gebruiken

De laatste jaren is het kijken naar video’s enorm gestegen. In een interview met de Country Manager Benelux van Facebook Arno Lubrun zegt hij dat het kijken van video’s op YouTube met meer dan 530% is gestegen. Afgelopen 2014 werd ook wel gezien als het jaar van video. 2015 Wordt volgens Arno het jaar van “Video op mobiel”. Een markt die door veel bedrijven nog niet (volledig) wordt benut. Een opdrachtgever vroeg aan mij:”Wat maakt een filmpje zoveel beter dan geschreven tekst? Met die vraag heb ik 8 redenen voor bedrijven om meer video te gebruiken op een rij gezet.

1. Geef de volledige boodschap

Er wordt wel eens geroepen dat 93% van onze communicatie non-verbaal is, maar dit is niet geval. Het onderzoek is van Albert Mehrabian. De resultaten hiervan zijn echter zo verdraaid dat vaak wordt gedacht dat woorden maar 7% van onze communicatie is. Hoewel er dus geen formule is volgens de onderzoeker om het precieze percentage hiervan te berekenen pleit hij er wel voor dat het lezen van een tekst minder overkomt dan bijvoorbeeld een toespraak of bewegend beeld waarin je iemand ziet. De lichaamstaal, intonatie en emotie zorgen voor een betere beleving van de gekozen woorden. Deze zaken kun je allemaal belichten in een video.

2. Video neemt minder in plek op website

Een pagina van een website met een enorme lap tekst kan (bij mij) erg intimiderend over komen. Wanneer ik toch besluit de tekst te lezen scan ik vaak eerst naar informatie die echt belangrijk is. Hierdoor mis ik veel van wat een tekstschrijver/bedrijf probeert te communiceren. Een interessant artikel als dit wordt vaker wél gelezen, maar daar kiezen personen dan zelf voor. Een artikel kan boeiend zijn om te lezen, maar een website heeft vaak een andere communicatiefunctie wanneer iemand naar iets op zoek is.

3. Video kost minder tijd

In een minuut video kan je meer vertellen dan iemand in een minuut kan lezen. De meesten kunnen nou eenmaal sneller luisteren dan lezen. Snel lezen is ook intensiever dan een snelle video bekijken.

Als een foto meer dan 1000 woorden zegt,dan zegt 60 seconden film met 25 frames per seconde meer dan 1,8 miljoen woorden.

4. Veel meer dan 100 woorden

Als een foto meer dan 1000 woorden zegt, dan zegt 60 seconden video met 25 frames per seconde meer dan 1,8 miljoen woorden. Bewegend beeld kan enorm veel informatie bevatten. Toch is deze vorm van communicatie makkelijk te verwerken voor ons brein. Een grote lap tekst kan een meer overweldigend effect hebben dan een video of film. We zijn in onze maatschappij ook gewend om naar snelle beelden te kijken en dit te verwerken. In andere tijden is dit waarschijnlijk wel anders geweest, maar het is daarom goed als bedrijf om juist nu te beginnen met video of dit uit te breiden.

5. Video is Vermakelijk

Een video kan erg vermakelijk en interessant zijn om naar te kijken. Grapjes die iemand daadwerkelijk verteld zullen vaker effect hebben dan een geschreven tekst. Op de achtergrond van een video of film kunnen ook allerlei dingen gebeuren die een extra touch geven aan het geheel.

6. SEO vriendelijk

Het uploaden van een filmpje op bijvoorbeeld YouTube geeft een bedrijf enorm veel mogelijkheden om hoger in zoekmachineresultaten te komen. Google geeft namelijk zelf ook voorkeur om zoekresultaten van video hoog in de resultaten te zetten. Het gebruik van de juiste keywords in combinatie met de juiste content kan ervoor zorgen dat je promovideo of bedrijfsvideo veel bekeken wordt. Daarnaast is het gemakkelijk om een video te posten op een eigen website en op social media waar het makkelijk is om een video te delen.

7. Kosten tegenwoordig lager

Video wordt nog vaak onrechtmatig gezien als een duur medium. Natuurlijk is beeld waarin veel special effects uit de kast worden getrokken duurder, maar een video met een goed script en de juiste personen kan tegenwoordig al voor elk budget. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsvideo. Om een bedrijf op de juiste manier te presenteren heb je werknemers nodig(, de werkgever) en het kantoor. Zo heb je geen kosten aan dure acteurs/figuranten. Ook maken de echte werknemers je video persoonlijker en meer echt. In een maatschappij waarin steeds meer verdraaid en vervormt wordt zie je dat echtheid, authenticiteit en transparantie een opkomende trend.

8. Video maakt Persoonlijker

Een filmpje is een uitstekende mogelijkheid om een stempel te drukken op je identiteit. Denk aan de Albert Heijn reclames waarin altijd dezelfde persoon een rol speelt. Zonder te zeggen dat de reclame van AH is zullen veel mensen herkennen dat die persoon daarvan is. Zo zijn er vele mogelijkheden om een tekst persoonlijker te maken door video met dingen die jouw product of bedrijf kenmerkt.

Bij de Nobly gebruiken we bijvoorbeeld een outro om even kort onze eigen identiteit aan een video vast te maken. Ook kiezen we ervoor om onszelf in bepaalde kleding en met gekozen locatie te presenteren in onze eigen bedrijfsvideo. Al deze keuzes zegt iets over het bedrijf wat je vertegenwoordigd.

Er zijn enorm veel manieren om video’s te maken. Filmen met je smartphone is de meest voorkomende manier hiervan. Hoewel filmpjes geschoten met een mobiele telefoon vermakelijk zijn om te bekijken is het voor bedrijven goed om kwaliteit te waarborgen en te zorgen dat de boodschap duidelijk overkomt. Het filmen en posten van een leuke video kan het aantal volgers op social media flink vergroten, maar een bedrijf volgen omdat zij de leukste filmpjes hebben is voor de meeste bedrijven niet het doel en zorgt niet voor gewenste actie van bedrijven en consumenten.

Investeer als bedrijf dus in kwalitatief goed bewegend beeld waar van tevoren over na is gedacht met goed beeldkwaliteit en geluid, een goed verhaal gericht op de doelgroep en een duidelijk doel.


4 antwoorden
  • Bart Moree
   Bart Moree zegt:

   Hoi Walter,

   Ik maak inderdaad een rekenfout voor 25FPS. Heel scherp.

   Over de 1,8 miljoen woorden per seconde ben ik daarnaast niet exact. Het is voor mij geen feit, maar het was in dit artikel een luchtige verwijzing naar het grote feit dat video meer inhoud kán bevatten dan een foto.

   Ik zal iets meer op mijn vorm letten.

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] “Bart, waarom zou je foto’s überhaupt in een video zetten?” De samenstelling beeld, muziek, geschreven tekst en gesproken tekst is een hele sterke. Die meerwaarde geld ook voor een video die alleen maar bestaat uit foto’s. De gekozen muziek geeft foto’s een diepere laag, de tekst verhelderd de boodschap die de foto al bij zich draagt en gesproken tekst (oftewel een voiceover) kan de boodschap op de juiste manier brengen. Lees hier meer over video. […]

 2. […] belang van video voor bedrijven is groot. Helaas is een filmpje laten maken geen garantie dat de video goed bekeken wordt en […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *