2 handen houden een smartphone vast die een concert aan het opnemen is met zijn smartphone

Beeldkwaliteit in bedrijfsvideo | Kies smartphone of Professionele Camera

Een bedrijfsvideo maken met een goede beeldkwaliteit kan tegenwoordig heel simpel met je smartphone. Je pakt hem uit je zak, drukt op record en je zet je meest blije gezicht op of filmt een van je gekke bedrijfspartners voor een failarmy video. Verticale video, vierkante video, automatische ondertitels met de Apple app “Clips” en filters met instagram maken een video al snel leuk om naar te kijken. Toch is het gebruik van je smartphone lang niet altijd de beste optie op het gebied van beeldkwaliteit. In dit blog geven we antwoord wanneer het slim is om je smartphone te gebruiken en wanneer je beter kunt kiezen voor een meer professionele productie als we puur kijken naar beeldkwaliteit.

Origineel artikel uit 2015, laatste update op 12 November 2018.

Wat is beeldkwaliteit?

In eerste instantie gaat beeldkwaliteit gewoon om het aantal pixels. Een 4K video heeft een hogere beeldkwaliteit, omdat op een beeldscherm van 25 inch de pixeldichtheid groter is, daardoor het beeld scherper en er meer details te zien zijn. Toch kan een speelfilm uit de jaren tachtig mooier beeld hebben dan een smartphone video uit 2018. Beeldkwaliteit heeft dus ook te maken met creativiteit, belichting, lenzen, camerasensoren, verhaal enzo. De camera van een smartphone heeft vaak een kleine lens met een kleine sensor. De camera kan daardoor wel 4k video maken, maar door de groothoek is het beeld eentonig (sommige smartphones hebben wel optische zoom), de 4K niet van de hoogste kwaliteit (bitrate in Mbps) en nog meer zaken. Beeldkwaliteit is dus niet alleen de technische kant, maar zeker ook de mogelijkheden die een camera je geeft op creatief vlak. Wat de ontwikkelingen van camera’s in smartphones ook zijn, de beeldkwaliteit zal altijd minder blijven dan een grote moderne camera.

Beeldkwaliteit Smartphone

Met alle moderne smartphones kan je tegenwoordig Full HD, slowmotion of zelfs 4K filmen. Full HD is wel écht minimale beeldkwaliteit voor de grootte van de schermen die we vandaag gebruiken met smartphones en desktop-/laptopmonitoren. Natuurlijk kan dit niet met je Nokia 3310, maar met een modern hedendaags model wel. Met een iPhone kan je bijvoorbeeld een goede video maken en de video ook monteren met een app als iMovie. Een andere functie is bijvoorbeeld slow motion met 200 frames per seconde. De beeldkwaliteit gaat dan meestal weer iets naar beneden.

Wanneer kies je voor de beeldkwaliteit van een smartphone

Voorbeelden waarbij de beeldkwaliteit van een smartphone goed genoeg is, is bijvoorbeeld voor, zakelijk vloggen, het filmen van de sfeer tijdens een evenement dat je organiseert of bezoekt, een leuke gebeurtenis of mijlpaal op kantoor en een deel filmen van een training die je geeft kan een goede kijk geven in de werkwijze van jou of het bedrijf waar je voor werkt. Het draait dan meer om de informatie dan om de beeldkwaliteit. Laagdrempelige video die een beeld geven van je werkzaamheden of kennis delen.

Filmen met je smartphone waarbij je jezelf en je omgeving betrekt heeft een authentiek gevoel en is makkelijk om mee te starten.

Waar op te letten voor extra beeldkwaliteit

Let er op dat je bij het maken van een video:

 • De camera stil houdt: We willen het graag kunnen volgen. Sommige smartphones hebben ingebouwde stabilisatie.
 • De microfoon niet afdekt: We willen ook wat horen
 • Een mooi shot maakt: Niet te ver weg, niet van de achterkant. Pas op met tegenlicht
 • Creatief blijft: Een shot met een telefoon vanaf schouderhoogte op 3 meter afstand doet iedereen. Met een smartphone moet je voor een duidelijk beeld vaak erg dichtbij staan
 • Nadenkt over de inhoud: Bewegend beeld alleen is niet genoeg. Creativiteit is wat een video goed maakt

Voordelen & nadelen gebruik smartphone

 

Voordelen

 • Altijd bij je in je broekzak of tas
 • Geen of weinig (extra) investering. Hoewel de iPhone X best prijzig is
 • Snel toe te passen. Ideaal voor vlogs

Nadelen

 • Minder creatieve mogelijkheden. Shot is met de meeste smartphones een groothoek beeld.
 • Vaak minder interessant om naar te kijken. Geen mogelijkheid tot drones en minder diversiteit
 • Kwaliteit smartphone altijd minder en zal altijd minder blijven(wel Full HD, maar een minder goede lens en camerasensor)

Beeldkwaliteit professionele camera (Foto/video)

Weinig mensen hebben naast een smartphone nog een camera of digitale spiegelreflex met filmfunctie. Toch zijn deze camera’s op instapniveau niet meer prijzig en zijn de mogelijkheden groter dan bij de camera van een telefoon en hoewel zowel een smartphone als videocamera tegenwoordig Full HD (goede beeldkwaliteit) filmen zit er toch flink kwaliteitsverschil in de beelden. Dit komt door verschillende factoren zoals de lens, sensor,  etc. Er zijn bijvoorbeeld erg goede en blogcamera’s tegenwoordig. Een goed alternatief voor filmen met je smartphone.Een videocamera is goede investering voor beeldkwaliteit.

Wanneer je niet zelf aan de slag wilt, kan je ook een bedrijf vragen om video’s voor je produceren. Jij als opdrachtgever geeft input en het bedrijf voert het uit. Des te gekker de wensen, des te duurder zo’n video natuurlijk uit kan vallen. Met een professionele video impressie van je bedrijf, evenement of andere uiting kan je meer bereiken. Hoge beeldkwaliteit, goed gekozen muziek, inspirerende beelden, grapjes en de aanwezigheid van een charismatische persoon/presentator zelf houdt de video boeiend en interessant en geeft je bedrijf een professionele uitstraling.

Wanneer kies je voor de beeldkwaliteit van een professionele camera

Voorbeelden waarbij een professionele video het altijd wint op het gebied van beeldkwaliteit van een smartphone zijn promotievideo’s met een duidelijk marketingcommunicatie doel, bedrijfsvideo’s en alle uitingen die er zijn om je bedrijf of officiële bedrijfsactiviteit te promoten. Toch zullen ook laagdrempeligere acties en aankondigingen een beter bereik hebben met video die geschoten is met meerdere camera’s, goed geluid, een goed van tevoren bedacht script en als belangrijkste een hogere kwaliteit camera dan een telefoon. De beeldkwaliteit zal grote stappen vooruit doen.

Als je het zelf wilt doen met een camera met hoge beeldkwaliteit:

Let op de volgende zaken tijdens filmen met een eigen professionele camera:

 • Houd rekening met dezelfde tips als het gebruik van een smartphone
 • De juiste camerainstellingen (bijv. witbalans en resolutie/beeldkwaliteit)
 • Goede monteersoftware
 • Niet teveel en zeker niet te weinig licht
 • Extra geluidsopname(apparatuur). Geluid wordt vaak, onterecht, erg onderschat in een video. Denk hierbij aan muziek, goede kwaliteit stemgeluid en geluidseffecten(SFX).

Als je een professional je video wilt laten maken:

Let op de volgende zaken tijdens het uitbesteden van een videoproductie

 • Portfolio van professional. Wat vind je van de stijl?
 • De prijs. Weet van tevoren wat je kwijt wilt zijn aan een video en inventariseer wat een video kost.
 • Heb je een (creatieve) klik met de uitvoerende partij.
 • Denkt de videomaker mee over de vorm en inhoud of zijn ze alleen uitvoerend bezig?
 • Wordt er in het begin direct stilgestaan bij videomarketing en advies gegeven met wat voor soort video de gestelde doelen behaald worden?
 • Video is geen exacte wetenschap, maar online wel zeer goed meetbaar. Check of de videomaker helpt bij de lancering van de video en het in de gaten houden van de resultaten. Ook dit noemen we videomarketing.

Voordelen & Nadelen van professionele beeldkwaliteit

Voordelen

 • Mooiere/interessantere beelden + betere beeldkwaliteit
 • Meer creatieve mogelijkheden
 • Breder inzetbaar (meer platformen dan alleen social media)

Nadelen

 • Duurder
 • Tijdsintensiever

Conclusie

Kies heel bewust welk niveau beeldkwaliteit belangrijk is voor je videoproject. Wat wil je bereiken met je video en hoe wil je overkomen bij je (potentiële) klanten. Mocht je over beeldkwaliteit door willen praten, neem dan contact op met Bart van NOBLY. Bart kan je adviseren over de inzet van video en denkt mee in elk budget, over videomarketing, beeldkwaliteit en inhoud.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. kursus online schreef:

  …For further Information click here

  […] What host are you using? Can I am getting your associate link on your host? I want site loaded up as fast as yours lol[…]

 2. […] Contentmarketing kenmerkt zich ook door een continu stroom van content. Eenmalig hoge kwaliteit content publiceren draagt weinig bij. Coolblue doet dit door regelmatig Social Media te gebruiken voor brancherelevante productreviews en leuke humoristische video’s. Coolblue snapt, net als wij, dat video werkt en gebruikt dit dus continu met nieuwe content. Video is een goede manier om hoge kwaliteit content te maken. Denk er op dat moment wel aan dat je beeldkwaliteit en geluid goed is (Lees hier meer over beeldkwaliteit). […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *